1 April 2016

Duiken in de Oosterschelde

Zoals eerder beschreven biedt de Oosterschelde de mogelijkheid om te duiken in het grootste natuurreservaat van Nederland. Omdat de Oosterschelde door invloed van eb en vloed stromend water heeft, is dit echter alleen mogelijk voor de ervaren duikers. Om deze duikers te voorzien van perslucht vindt u in Wemeldinge dan ook twee persluchtstations te weten in de Wilhelminastraat bij Octopussy en bij Camping Klein Stelle tegenover Villapark De Oesterbaai.

Afhankelijk van de tijd van het jaar vinden de duikers onder water een zeer gevarieerd onderwaterleven met vele soorten anemonen, sponzen, kreeften, krabben, naaktslakken en inktvissen. Afgelopen jaar zijn zelfs diverse ontmoetingen gemeld met zeepaardjes, wat wijst op een steeds verbeterende Oosterschelde.

Snotolf

snotolf

In de maanden februari – april hebben duikers veel kans om de Snotolf te ontmoeten. In deze maanden komt hij uit de Noordzee om zich in de Oosterschelde voort te planten. In de twee maanden die het duurt dat de eitjes uitkomen, blijft het mannetje constant bij de eitjes om ze te beschermen waarbij hijzelf weinig of niets meer eet. Na het uitkomen van de eitjes vertrekken de Snotolfen weer naar open zee.

Sepia of Zeekat

sepia

De Sepia is de meest algemene soort inktvis welke u tegen kan komen in de Oosterschelde. Zeker in het voorjaar wanneer de watertemperatuur ongeveer 12 ˚C is, en de Sepia zijn eieren komt leggen in de Oosterschelde. Dit is een prachtig schouwspel om als duiker te mogen zien.

Kreeft

kreeft

Kreeften zijn bewoners van rotsbodems, en kunnen in de Oosterschelde worden aangetroffen tot een diepte van 40 meter. Overdag houdt hij zich schuil in een hol of rotsspleet waardoor je vaak alleen de scharen en kop kan zien. Pas in de schemering en nacht gaat hij op zoek naar voedsel waardoor je hem dan in zijn geheel kan bewonderen.

Zeepaardje

Zeepaardje